Blog Detail

Tencuieli – Avantaje

21 Mar 17
tencuielitm
, , , ,
No Comments

Tencuiala unei constructii reprezinta unul dintre cele mai importante procese care vor ajuta la realizarea corecta si placuta din punct de vedere estetic a unei case sau alte constructii. Datorita noilor tehnologii in domeniu aparute pe piata, aplicarea stratului de tencuiala a devenit un proces ceva mai simplu si usor de aplicat. Acum putem vorbi despre tencuielile mecanizate ce pot fi realizate cu ajutorul unor masini speciale.

Rolul tencuielii, indiferent de metoda prin care este aplicata este cel de a corecta neplaneitatile existente in zidarie si, totodata, de a o finisa la modul grosier. Dupa aplicarea tencuielii se poate trece la utilizarea gletului si apoi a unei culori pentru a termina incaperea respectiva.

Tencuiala este compusa din materiale precum apa, nisip, var, ciment, toate acestea regasindu-se in anumite proportii, in functie de tipul de constructie inceput. Tipurile de tencuieli se impart in mai multe diviziuni. Astfel putem vorbi despre tencuieli pentru exterior si interior, pe baza de ciment, ipsos, var sau tras. Destinatia acestora difera si ea in functie de natura constructiei aflata in plina desfasurare, iar in acest caz putem spune ca tencuielile pot fi utilizate pentru socluri, finisarea betoanelor, diferite zidarii precum caramida, lemn si BCA, renovari, consolidari, pentru zone afectate de umiditate excesiva sau tencuieli cu rezistente mecanice ridicate.

In timp ce tencuielile aplicate manual sunt costistoare, executate intr-o perioada de timp mai lunga si implica un volum foarte mare de munca, cele mecanizate aduc avantaje de ambele parti: atat pentru proprietarul casei care nu mai este nevoit sa astepte o lunga perioada de timp pana cand aceasta este aplicata totodata platind o suma de bani mai mare, cat si pentru echipa de muncitori care vor depune un efort considerabil mai mic, aici fiind prezenta si eficientizarea muncii prestate.

In general procesul de aplicare a tencuielilor in mod mecanizat se realizeaza cu ajutorul unei pompe mobile si a unui mortar special sau traditional aflat in stare umeda. Utilizand accesorii specifice, acest echipament are marele avantaj ca poate fi utilizat pentru a transporta material pe distante lungi (100 m) si la o inaltime mare (50 m), totodata fiind vizate si locurile greu accesibile.

Tencuielile mecanizate au urmatoarele avantaje demne de luat in calcul:

– pierderile sunt diminuate considerabil;

– logistica si organizarea locului de munca sunt cu mult simplificate fapt care atrage o mai buna corelare a functiilor necesare desfasurarii lucrarii;

– ramane o suprafata mult mai mica de artizanat;

– viteza de executie creste considerabil fapt care implica mai putin timp necesar pentru a pregati materialul si de a finisa suprafetele implicate;

– pretul manoperei este mult mai mic decat cel in care este utilizata tencuiala manuala;

– suprafetele care pot fi tencuite in cursul unei zile sunt mari, in unele cazuri chiar se poate ajunge la 150 mp pe zi.

Asadar, tencuielile mecanizate reprezinta una dintre cele mai viabile solutii de viitor care au rolul de a simplifica intreg procesul de construire a unei case, fapt care rezida din utilitatea si necesitatea unui astfel de proces.

Leave A Comment